Fast & Light style: David Goettler

06 maig 2020
Fast & Light style: David Goettler

Com explicaries la filosofia Fast & Light en una frase?
Significa per a mi llibertat, llibertat de moviment a les muntanyes.

Qui et va inspirar o va ser el teu mentor per seguir aquest estil?
Sempre em van inspirar els alpinistes que van triar aquest estil com Loretan, Troillet, Kurtyka, però sens dubte l'única persona que canviaria la meva mentalitat i el meu enfocament seria Ueli Steck, ell era un mentor, un amic i un company d'escalada. Ell va tenir el major impacte.

Quins són els avantatges i desavantatges per a tu?
Té molts beneficis, per un costat hi ha la llibertat de moviment, la lleugeresa, el terreny que pots cobrir en el mateix dia i allunar-te una mica dels passos perillosos molt més ràpid. D'altra banda, has d'acceptar les regles que adoptes per aquest estil i això vol dir que, per exemple, has de fer mitja volta abans d'hora perquè no pots quedar-te a la muntanya perquè no tens un sac de dormir i una tenda de campanya, o que no pots pujar a el següent camp perquè és difícil perquè no tens l'equip de protecció adequat.

Què et fa sentir un ascens en un estil ràpid i lleuger en comparació amb l'estil tradicional?
Sento molta més llibertat, d'alguna manera em sento més a prop, hi ha menys capes entre la muntanya i jo, la lleugeresa no només està a la motxilla, sinó que també passa dins del meu cap.

Recordes la primera escalada en F&L?
Crec que va ser el 2007 al K2 quan vam intentar fer-ho d'un sol cop. Però vam tenir el suport d'alguns campaments i cordes fixes a la muntanya, de manera que no era realment alpí, així que la primera vegada sense compromisos va ser al 2016 amb l'Ueli Steck, només teníem una motxilla i volíem pujar tota la cara amunt i cap avall en Shishapagma.

La teva millor experiència en estil ràpid i lleuger?
Va ser a la mateixa muntanya de la cara sud de Shishapagnma quan vaig tornar un any després el 2017 amb Herve Barmasse i vam aconseguir escalar la cara en 13h, vam canviar i adaptar una mica l'estil i vam haver de parar 5 metres per sota del cim per una allau però vam aconseguir el que volíem, pujar i baixar en un dia.

VER PELÍCULA

VER PELÍCULA

 

VER PELÍCULA

 

VER PELÍCULA

 

06 May 2020

Fast & Light style: Jordi Tosas

Anterior
06 May 2020

Fast & Light style: Andreas Steindl

Següent