La meva forma d'entrenar es basa en el feeling, en les ganes que tinc de patir pujant una muntanya o descobrint una vall. 

L'entrenament és l'objectiu en si mateix, i no ha de ser una obligació per arribar en forma a una cursa.

Això no és un pla d'entrenament a seguir. Cada persona té unes característiques, disponibilitats i motivacions diferents i l'entrenament ha d'adaptar-se a això. 

Dades
Desnivell

550.000 m/any

Hores entrenament

1.000 h/any

Km recorreguts

15.000 km/any

Dies entrenament

7 dies a la setmana

Divideixo l'any en dues temporades: trail running a l'estiu i esquí a l'hivern

Esquí (de novembre a maig)

La temporada d'hivern la divideixo en dues parts: al novembre i desembre és la pretemporada en esquí de muntanya. Acostumo a fer entre 20 i 30 hores per setmana, amb volum (unes 3-4 hores al matí i 1-2 hores a la tarda). De gener a maig és la temporada en sí. Acostumo a participar en 20-25 curses entre Copa del Món, Campionats del Món, d'Europa i d'Espanya entre d'altres. En aquest període, l'entrenament és d'entre 15 i 30 hores per setmana fent molta recuperació i intensitat.

Trail running (de maig a octubre)

A l'estiu, la temporada és de maig a octubre. Acostumo a fer entre 20 i 35 hores per setmana de volum, o volum alt. Acostumo a fer un parell de sortides al dia d'entre 2 i 7 hores, depenent del dia. En aquesta temporada el 80% del temps el passo corrent i el 20% restant en bicicleta de carretera.

En total, faig uns 300.000 metres de desnivell a l'any en esquí de muntanya, amb unes 500 hores en total. A l'estiu, corrent solen ser uns 250.000 metres de desnivell, dedicant-li unes 500 hores. Entreno 7 dies a la setmana.

Cinc consells per entrenar i competir a la muntanya


1. Gaudir per millorar
Cal gaudir de cada dia i de cada sortida. No cal pensar que s'està entrenant per "obligació" o per millorar, sinó perquè ens apassiona el que estem fent. El més important és ser coherent amb els objectius que un es posa, ser conscient del que es pot guanyar i perdre, i seguir sempre motivat. No fer d'això una obligació, sinó una forma de vida. D'aquesta manera, el progrés serà enorme.

2. Material
Cal provar tot el material abans de qualsevol competició. Tot ha d'estar ben testat per estar segurs que s'adapti bé a nosaltres, a la nostra forma de córrer i la nostra morfologia. També és important que sigui material específic per a la muntanya, ja que aquest material està especialment concebut per a un entorn concret.

3. Sentits
Córrer a la muntanya no és córrer: és una experiència dels 5 sentits. Per tant, cal veure els paisatges, olorar la terra, sentir el vent... No pots oblidar-te de gaudir d'això!

4. Progressió i baixades
A les baixades, cal relaxar-se, perdre la por i tirar-se endavant; cal fer com si s'estigués ballant!

També s'ha de tenir en compte que no es pot passar de 0 a 100 només proposant-s'ho. Cal començar amb curt i no gaire tècnic i anar progressant en funció del que ens demana el cos: escoltar el cos és el meu millor consell.

5. Seguretat
Abans de res, cal pensar que el nostre esport es realitza en un entorn natural que no controlem. És per això que cal aprendre a conèixer la muntanya, i també la manera com nosaltres interactuem amb ella. Hem de prendre sempre totes les mesures de seguretat, mirar la previsió del temps, no anar sol a la muntanya, confiar en especialistes, etc. Jo vaig néixer i vaig créixer aquí, i porto molts anys sortint a la muntanya com a part de la meva rutina diària, i és per això que pot ser que tingui més experiència en algunes circumstàncies. Així i tot, no per això seré negligent en mesures de seguretat o de protecció.

La muntanya és dura, i tot i ser meticulosos és perillosa. És per això que cal ser humils davant d'ella, ja que els nostres errors, especialment quan anem lleugers, es poden pagar cars. Hem d'acceptar i ser conscients dels riscos que volem prendre individualment i amb les persones que ens acompanyen, en funció de les nostres capacitats físiques, tècniques i també de la nostra experiència.

I després d'això, només queda una cosa ... Gaudir! ☺

Les meves rutes

Segueix totes les meves aventures a Suunto Movescount!

Suunto Movescount