Kilian Jornet completa la Bob Graham Round en 12h52'

09 juliol 2018
Kilian Jornet completa la Bob Graham Round en 12h52'

Kilian Jornet ha completat avui la Bob Graham Round, una mítica ruta pels fells britànics de prop de 106km i 8.200m de desnivell positiu que té una història i tradició molt inspiradora. Jornet ha completat la ruta a 12h52 'i rebaixa en una hora el temps que posseeix Billy Bland, qui posseeix el rècord des de 1982 com un temps de 13h53.

El repte va néixer el 1932, quan un corredor anomenat Bob Graham, va aconseguir completar una volta circular per 42 "fells" (cims) del parc nacional del Lake District en menys de 24h. El repte va quedar inscrit en la història local, i es va fundar el Bob Graham Round Club, que acolliria a tots aquells que aconseguissin repetir la gesta del seu fundador. No va ser fins al 1960 que algú es va atrevir a tornar a intentar-ho, i des de llavors han estat molts els que han entrat a formar part del ja mític club. El 1982, un corredor local, Billy Bland, va aconseguir completar la gesta en 13h53, i des de llavors han passat 35 anys sense que ningú hagi pogut superar-lo. Amb els anys, la Bob Graham Round s'ha convertit en una de les travessies més populars a Anglaterra.
 
No obstant això, tot i el repte esportiu, l'atractiu de la Bob Graham Round resideix en els valors que envolten el repte: companyonia, respecte per la muntanya i tradició. Així, per completar la Bob Graham Round, cal complir algunes normes. En primer lloc, cal comunicar als membres del club que es vol fer la ronda perquè quedi constància. Durant el recorregut, el corredor ha d'estar acompanyat d'algú en cadascuna de les 42 cims, per poder verificar el repte. Una de les tradicions, a més, estableix que membres del club assistiran al corredor que ho estigui intentant corrent amb ells una de les 5 mànigues en les que es divideix el circuit. En completar cadascuna d'aquestes mànigues, el corredor pot ser assistit. Martin Stone, un entusiasta membre del club, ha col·laborat també en la logística del repte de Kilian i ja va ser qui ja va ajudar a Billy Bland en el rècord que va establir fa més de 30 anys.
 
En el repte d'avui, Kilian Jornet sortia a les 6 del matí des Keswick, un petit poble de poc menys de 5.000 habitants en el centre del Lake District National Park, al nord-oest de Inglaterra. A part de l'equip de 10 llebres que l'han acompanyat en diferents punts del recorregut, nombrosos corredors han anat a animar-lo a diferents punts del recorregut, entre ells l'actual posseïdor del rècord Billy Bland qui no s'ha volgut perdre la gesta, i deia sentir-se entusiasmat i inspirat.
 
Kilian Jornet ha anat recorrent les 42 cims del recorregut a un ritme ràpid i constant. La part més complicada del recorregut és la màniga 3, amb un terreny pedregós i amb pujades i baixades molt pronunciades. La resta, es tracta de cims no gaire alts però trencacames, que posen en suspens la capacitat de resistència dels corredors.
 
A la primera mànega fins Threlkeld, Jornet arribava 6 minuts per sota del rècord actual. D'allí s'encarava per a la segona mànega fins Dunmail Raise, on l'esperava Billy Bland per animar-lo. La tercera mànega era també la més llarga i tècnica, on Jornet ha coronat fins a quinze cims, en un terreny amb grans roques fins a arribar a Wasdale a la 1 del migdia, 8 hores i 9 minuts després d'haver sortit. Allà ja hi havia completat més de la meitat de la travessa, i rebaixava en més de mitja hora el temps de Billy Bland.
 
Des Wasdale, Jornet afrontava les dues últimes mànigues. La primera, relativament curta però amb un fort desnivell incloïa 9 cims fins a tornar a l'encreuament de camins en Honister Pass, on arribava amb 11h05'26. L'última mànega, que portaria a Jornet de tornada a Keswick es componia de tres cims i uns quilòmetres finals asfalt.
 
Finalment, arribaria de nou a Kewsick i parava el rellotge a 12h52 'i declarava: "Ha estat molt dur, però també molt emocionant. Fa temps que tenia en ment la Bob Graham Round i per fi he pogut intentar-ho i adonar-me del gran rècord que tenia Billy des de fa més de trenta anys. Ha estat un dia molt bonic a la muntanya, al costat de tots els corredors que han vingut a fer-me de llebres, a Billy, que ha vingut a animar-me, i també al poble de Keswick, que s'ha bolcat completament amb mi. Realment es pot veure l'amor que se sent aquí pel fell running, i no podria estar més content d'haver pogut completar aquest repte ".

29 July 2018

Kilian guanya amb rècord Comapedrosa Skyrace

Anterior
02 July 2018

Retorn de Kilian Jornet amb triomf a la Marathon du Mont-Blanc

Següent