Zegama es zegama

24 maig 2016
Zegama es zegama

El fang, el fred i la pluja segueixen sent els grans protagonistes de la Zegama Aizkorri. No obstant això, pot ser que avui Kilian Jornet els hagi acaparat una mica de protagonisme després de guanyar la prova basca per vuitena vegada. Tots les previsions s'han complert i els 45 quilòmetres i 2.075m de desnivell positiu de la qual Jornet considera "la millor marató de muntanya del món" han complert el seu perfecte paper i han permès als prop de 500 corredors que han pres la sortida gaudir d'un traçat tècnic, amb molt de fang.

Jornet arribava a Zegama havent-la escollit dins d'un calendari de curses de muntanya concís, amb tan sols dues proves al calendari. Arribava també amb incògnita respecte al seu estat físic, ja que fins a aquesta mateixa setmana havia estat esquiant a Noruega. No obstant això, les muntanyes de la serra d'Aizkorri i el massís de Aratz han estat els seus perfectes aliades per imposar-se amb un temps final de 3h50, només dos minuts per sota del rècord que ell mateix ostenta des del 2014.

Jornet prenia la sortida en un pla discret, sense pressió, sabedor que les primeres rampes posarien a cada corredor al seu lloc. Així ha estat i com en altres ocasions, el basc Aritz Egea es posava davant del gran grup en els primers compassos de la prova. No obstant això, de seguida s'ha quedat enrere superat per Kilian Jornet i el suís Marc Lauenstein, qui prenia el comandament de la prova i arribava amb deu segons d'avantatge al avituallament de Sant Esperit (km 20) abans d'afrontar la mítica pujada del Sant Esperit , on desenes de persones resistien sota una intensa pluja per animar els corredors. Els ànims han fet efecte en Jornet, qui avançava a Lauenstein i arribava amb un minut i mig d'avantatge al cim del Aizkorri, meitat de carrera i punt més alt del recorregut. Des d'allà, Jornet ha posat la directa per iniciar el descens, en un terreny enfangat per les intenses pluges de la nit i segons comentava el de la Cerdanya: "A mi el que millor em va és el fang i el fred, i aquesta és l'essència de Zegama, així que estic content que aquestes hagin estat les condicions d'aquest any. Tot i el mal temps a Zegama la gent surt igualment a la muntanya a animar, i hi ha un ambient increïble, on se't posa la pell de gallina només sortir de la plaça ".

Després de superar l'Aitxuri i el Andraitz, les dues últimes cims del recorregut, Jornet ha volat de tornada cap al poble de Zegama, on creuava la meta en primera posició, deu minuts per davant de Marc Lauenstein i Luis Alberto Hernando, segon i tercer respectviamente. A la seva arribada comentava: "Ha estat una cursa molt dura, amb molt de fred i pluja. A dalt a l'Aizkori es notava molt el fred i hem patit, però realment és el que ens apassiona d'aquest esport. Hem sortit bé amb Marc i dalt a Sancti Spiritu he vist que podia escapar-me així que he ho he fet i a partir d'allà m'he trobat bé i he pogut anar tirant i arribar primer a Zegama. Ja ho dic sempre, Zegama és Zegama, és una prova que porto al cor i que vaig començar a participar a 2008. Crec que la d'aquest any no és la meva última participació en aquesta prova. "Així ho esperen tots els seguidors d'aquesta marató de muntanya, que el nom de Zegama Aizkorri i Kilian Jornet segueixin anant lligats per molts anys.

17 July 2016

Besant la hardrock per tercera vegada

Anterior
18 April 2016

Summits of my life conmemora el primer aniversari del terratrèmol de nepal

Següent