Troll Wall

20 febrer 2019
Troll Wall

Kilian Jornet presenta avui "Troll Wall", el documental que es pot veure aquí i que narra el primer descens en esquí de la ruta Fiva a Noruega.


El Troll Wall (Trollveggen en noruec i que significa literalment "paret del troll") és una paret vertical de 1.100m de desnivell a la cara nord del Trolltindan (1.788m) situada a la vall de Romsdalen, a Noruega. A la part dreta d'aquesta paret es troba "Fiva", una ruta mítica en la història de l'alpinisme noruec i la primera a superar aquesta gran paret. Des de fa anys ha estat en la ment de molts esquiadors i alpinistes. Es tracta d'una ruta de 1.700m amb 55 º-60º d'inclinació mitjana i l'única a tot la paret que no és vertical.

Jornet va començar a pensar en aquest projecte fa dos anys, quan es va mudar a viure a la zona. Des de llavors, va passar hores estudiant la línia, reconeixent-la i esperant les millors condicions per intentar el primer descens en esquís. Les nevades de l'any passat van afavorir el moment: "El 17 de febrer 2018 vaig anar a fer un reconeixement de la ruta. No obstant això, em vaig adonar de seguida que les condicions eren molt bones. En esquí de pendent les condicions perfectes no existeixen, així que em vaig adonar que havia de provar si o si. Va ser una experiència molt interessant i exigent. La part superior és probablement la més complicada, ja que són probablement els 200m més verticals que he esquiat mai. Després venia uns 400m de couloir força estret i tot seguit 100m amb seccions més esquiables però amb algunes parts molt gelades i verticals. És una ruta molt exposada on has d'estar molt concentrat, però al final el resultat va ser molt satisfactori "

En el documental es narra aquest primer descens però també la progressió de Kilian Jornet com a esquiador de pendent. Així, compta amb els testimonis d'esquiadors destacats del sector com Vivian Bruchez, mentor de Kilian Jornet i que explica: "Kilian ve de l'esquí de muntanya però fins 2012 no havia començat amb l'esquí de pendent. És una persona que aprèn molt ràpid i aviat va saber combinar les seves habilitats en l'esquí de muntanya per portar-les a aquesta nova disciplina ".

11 February 2019

¿Cuántos metros de desnivel positivo puedo sumar en 24 horas?

Següent