Recollir residus a l'Himàlaia

20 maig 2020
Recollir residus a l'Himàlaia

En què va consistir l'experiència de fer plogga en els Himalayas?

Kilian:

"La passada tardor a la cascada de gel de Khumbu ens va sorprendre la quantitat d'escombraries sobre i sota del gel. Juntament amb Andrzej Bargiel i alguns amics polonesos vam fer una mica de plogga a la cascada de gel per tal d'eliminar residus, però encara queda molt per fer. Primer netejar i després, el més important, no deixar res més. La cascada de gel de Khumbu i les muntanyes circumdants proporcionen aigua a la vall de Khumbu i als seus habitants, pel que la seva contaminació afecta la qualitat de l'aigua"

Andrzej:

"Recollir les escombraries mentre entrenament a les muntanyes és una pràctica normal per a mi, sempre que hi hagi escombraries a les muntanyes. Dècades de recorreguts comercials de muntanya han fet del cim de l'Everest l'abocador més alt del món. Tendes de campanya fluorescents, equips d'escalada usats i cilindres de gas buits es troben dispersos al llarg d'un sender ben trepitjat que condueix al cim del Pic de la Santa Mare. Tots som responsables d'això i és molt important per a mi cridar l'atenció pública sobre els problemes derivats del canvi climàtic i la contaminació ambiental, els efectes no han escatimat ni tan sols les muntanyes més altes del món: l'Himàlaia"

Què fas amb els teus residus?

Kilian:

"Normalment quan estàs en un lloc brut és natural voler treure les deixalles, ho fas a casa teva i també als llocs on vas. Quan passis per la mateixa muntanya o glacera sovint, és normal recollir tots els que puguis i baixar-ne una mica cada dia. Crec (i espero) que sigui una pràctica habitual entre els alpinistes"

Andrzej:

"Desafortunadament, no hi ha procediments específics, excepte la regla que se suposa que has de baixar tants quilograms com els que has pujat. També eliminem totes les deixalles personals després de les expedicions, les traiem de les muntanyes i ens assegurem que s'eliminin adequadament"

*Credit foto: Philipp Reiter

VER PELÍCULA

20 May 2020

Què faig amb els meus residus en una expedició?

Anterior
20 May 2020

Què vam fer a la Vall de Langtang?

Següent