Fast & Light style: Steve House

06 maig 2020
Fast & Light style: Steve House

Steve House és escalador professional i guia de muntanya.

Com explicaries la filosofia Fast & Light en una frase?
Pujar i baixar muntanyes, depenent 100% del moviment (gairebé) continu per a la supervivència, la seguretat i l'èxit.

Qui et va inspirar o va ser el teu mentor per seguir aquest estil?
Va ser / és part de la cultura de l'alpinisme on vaig practicar per primera vegada l'alpinisme, a Eslovènia. Quan era estudiant allà al 1988-1989 vaig començar en l'alpinisme a través d'un club, i allà es considerava el millor estil per començar d'hora i acabar molt tard sense suportar el pes d'un gran equipament i la molèstia de fer un bivac. També crec que així són les muntanyes, tenen la mida i el disseny adequades per a aquest tipus d'escalada.

Quins són els avantatges i desavantatges per a tu?
Crec que una vegada que posseeixes tres coses:
1) l'habilitat tècnica per a l'escalada que imagines,
2) l'aptitud física per al moviment continu de llarga durada,
3) i, el més important, l'experiència i el bon judici per saber quins objectius són desafiants però encara possibles i en quines condicions, per a tu i els teus companys.

Si aquestes tres condicions estan alineades, només hi ha avantatges. Crec que si tens el nivell correcte d'aquestes tres coses, fins i tot el risc és molt menor, ja que estàs exposat a riscos objectius per molt menys temps.

Per a mi, és la interacció de totes aquestes coses el que el fa tan interessant.

Admeto que també gaudeixo molt escalant més lentament, amb bivacs. M'agrada viure a la muntanya durant molts dies. Com a persona, em canvia estar fora tant de temps, treballant, resolent i escalant problemes mentre visc a prop del límit de la supervivència en termes dels requisits bàsics de menjar, aigua i son. Crec que això és més perillós, per naturalesa, perquè estàs exposat als riscos objectius i al risc de tempestes durant molt més temps. I durant molts dies, la fatiga et desgasta molt més i es fa molt més difícil prendre decisions estratègiques difícils. És un problema i un desafiament una mica diferent, però també m'agrada.

Què et fa sentir un ascens en un estil ràpid i lleuger en comparació amb l'estil tradicional?
Em fa sentir més lliure, en comparació amb un estil alpí tradicional. Però també em cansa d'una manera diferent. L'escalada d'una sola empenta és més estressant i més intensa, precisament perquè no hi ha marge d'error en termes de judici erroni. Estàs 100% compromès perquè has de pujar i baixar per estar segur. Per tant, hi ha una pressió, especialment en les primeres parts de l'escalada, abans que s'estableixi un ritme, i un ritme que sàpigues que et farà arribar al cim de la muntanya en el moment adequat. Quan estem en pujades on arribem a un punt en què sabem que estem sobre els nostres caps, l'anomenem "fallar cap amunt". Fallar perquè hem jutjat malament la pujada i / o a nosaltres mateixos. Cap amunt perquè és més fàcil continuar fins al cim que descendir.

Recordes la teva primera escalada en F&L?
La primera vegada no sabia realment el que estava fent, perquè era jove i anava amb un grup de 3 alpinistes més experimentats. Era febrer de 1989. Els quatre vam dormir unes hores a la base de la cara nord de Triglav, després a l'endemà vam pujar la ruta de 1.100 metres d'altura anomenada Ruta Alemanya Llarga (Dolgo Nemško Smer) en un dia molt llarg. Més tard, quan vaig començar les meves primeres escalades a Alaska, semblava bastant natural tenir aquesta actitud en les rutes d'allà, ja que no hi ha foscor durant la temporada d'escalada principal. Encara que admetré que en els meus primers anys d'escalada a Alaska, la meva habilitat tècnica i el meu criteri no estaven prou desenvolupats com per escalar cap ruta. En aquest moment de la meva vida com a alpinista, la supervivència en si mateixa va ser un èxit.

Quin ha estat la teva millor pujada/s en estil ràpid i lleuger?
Com que he fet gairebé totes les meves pujades d'aquesta manera, és difícil triar una o dues. El meu K7 solo al 2004 és sens dubte una de les meves experiències d'escalada més apreciades. El Slovak Direct en 60 hores al 2001 va ser una experiència molt profunda. Aquest és un cas en què després d'aproximadament 48 hores, estàvem "fallant cap amunt". En molts sentits, aquesta escalada em va mostrar del que era capaç i crec que aquesta escalada és la més responsable de tot el que vaig fer després a l'Himàlaia. Hi va haver algunes escalades als Alps que vaig fer sol que configuren molt bons records per a mi, especialment perquè l'escalada en l'àrea de Chamonix és perfecta per escalar sol i en un estil ràpid i lleuger. Els records d'aquests ascensos estan dominats per sentiments de pau i el flux del moviment. Això és molt més difícil de tenir quan estàs pujant un primer ascens perquè no tens informació sobre la ruta cap a dalt i (generalment) la ruta cap avall. Per tant, és molt més estressant en una nova ruta, i simplement un tipus diferent de diversió.

VER PELÍCULA

VER PELÍCULA

 

VER PELÍCULA

 

VER PELÍCULA

 

06 May 2020

Fast & Light style: David Goettler

Anterior
06 May 2020

Fast & Light style: Andreas Steindl

Següent