A les portes de l'UTMB

03 setembre 2017
A les portes de l'UTMB

Kilian Jornet ha acabat segon en la Ultra Trail del Mont Blanc (UTMB) després d'una bella batalla disputada amb el francès François d'Haene. Jornet, després 19h16 de carrera explicava: "Vaig venir a aquesta carrera perquè hi havia molt nivell i volia gaudir de la veritable competició al costat dels millors corredors del món. Així ha estat, i què puc dir, François ha fet una gran carrera i es mereix la victòria. Estic content d'haver aconseguit aguantar en la segona posició després d'una nit complicada "
 
La UTMB és una de les curses mítiques del circuit de trail running. Amb una distància de 170 quilòmetres i 9.600 metres de desnivell positiu, la carrera es desenvolupa al voltant del massís del Mont Blanc creuant tres països (França, Itàlia i Suïssa) i en paratges espectaculars. Els millors atletes del món somien algun dia en córrer aquesta cursa, però només 2.300 corredors ho aconsegueixen cada any.
 
La història de Jornet amb el UTMB ve de lluny. En 2008 va ser el corredor més jove a participar en la prova i va sorprendre al món després d'escapar-des dels primers quilòmetres i dominar la prova amb mà de ferro. Venceria en les dues següents edicions, confirmant el seu domini en l'elit del trail running. Jornet tornava aquest any a l'UTMB en la seva quinzena edició i com explicava abans de la sortida: "Aquest any volíem anar a l'Everest a l'agost però finalment ens van denegar el permís. Volia competir en una cursa a l'agost on hi hagués molt bon planter d'atletes i la UTMB complia el que necessitava. M'agrada competir en proves amb molt nivell on es puguin viure belles batalles ".
 
La carrera es va iniciar ahir divendres 1 de setembre a les 18:30 al poble francès de Chamonix, al cor dels Alps. La pluja i el fred solen ser condicionants en cada edició de la prova i aquest any no ha estat menys. El recorregut va patir lleugeres variacions i l'inici de la prova es va retardar mitja hora en vista de les males condicions climatològiques que s'esperaven durant la nit.
 
El temps es va contenir i els corredors van poder desfilar pels carrers de Chamonix sota un cel gris però sense pluja. Els primers compassos de la prova, sempre molt ràpids i amb una gran assistència de públic, van servir per destacar un grup de líders, entre ells Kilian Jornet, qui anava relaxat i gaudint de l'ambient.
 
El primer punt d'assistència, i també de referència, era els Contamines, al quilòmetre 31,2. Allà arribava en primera posició i com un coet Jim Walmsley, l'americà que volia trencar el malefici que sembla planar sobre els corredors nord-americans en aquesta prova. Jornet arribava segon, i es prenia el seu temps per avituallar i abrigar-se, conscient que passaria gran part de la nit en alçada. Els seguien molt de prop un nodrit grup de corredors entre els quals estaven François d'Haene, guanyador del UTMB en 2015, Pau Capell, Xavier Thévenard o Zach Miller entre d'altres.
 
Des Contamines començava una de les parts dures del recorregut, que portaria als corredors a creuar la frontera italiana al Col de la Seigne (km 60, 2516m). Sota la pluja, els corredors començaven des d'allà el descens fins a Lac Combal primer per baixar fins al segon punt d'assistència a Courmayeur (km 77). Allà, les posicions de cap seguien iguals i arribava en primera posició Jim Walmsley que repartia després de fer un avituallament ràpid. El seguia el francès D'Haene, qui coneixedor de la prova es prenia amb calma el temps per preparar-se, igual que Jornet, que amb 8h02 hores de carrera en les cames, sabia que encara no estaven ni a meitat de carrera i que els esperava una linda batalla.
 
Començava llavors un dels trams més durs del recorregut, ja a Suïssa, a la pujada al mític Grand Col Ferret (km 99, 2537m) i la baixada a la Fouly (km 111). El Tarana de la cursa ha canviat en aquest punt Jim Walmsley arribava amb la cara desencaixada a l'avituallament i s'ha pres més de set minuts descansat abans de sortir; temps que han aprofitat D'Haene i Jornet per reprendre el lideratge mentre el sol sortia tímidament darrere de l'impressionant perfil de les muntanyes alpines.
 
En arribar a Champex-Lac (km 125), D'Haene avantatjava en 8 minuts a Jornet, qui intentava donar caça al francès. L'estratègia començava per al triple campió del UTMB que jugava en terreny conegut, després d'haver viscut diversos anys a la zona. No obstant això, no anava a posar-ho fàcil D'Haene, atleta de capacitats excepcionals. En Trient (km 142) el francès li portava 16 minuts de distància i Jornet arribava visiblement fatigat a l'avituallament. No obstant això, a Vallorcine (km 153) li havia retallat cinc minuts i tota l'emoció de la prova es concentrava en els últims 19 quilòmetres de la prova.

Finalment, D'Haene ha sabut gestionar bé el seu avantatge i creuava l'arc de meta de Chamonix en primera posició. Després de 15 minuts, arribava Kilian Jornet, que entrava somrient a Chamonix saludant a tots els aficionats. En arribar, Jornet prenia el micro per reptar a D'Haene: "François, tu ja has guanyat tres UTMB 'si jo també, així que haurem de quedar l'any que ve per intentar desempatar, no?". El francès ha somrigut enigmàticament. Veurem què ens espera en el UTMB per 2018.

23 September 2017

Marató Pirineu i final de temporada

Anterior
15 July 2017

Petonejant la Hardrock per quarta vegada

Següent