Blog
6 September 2014
/

Tromsö Skyrace

La cursa amb què somiaven els atletes Kilian Jornet i Emelie Forsberg s'ha fet realitat aquest matí, en la primera edició de la Tromsö Skyrace. Disputada a la localitat àrtica de Tromsö, la prova ha comptat amb la participació de 130 atletes de 25 nacionalitats que s'han enfrontat a un recorregut dur i tècnic, pensat especialment per als amants del pur skyrunning. 
 
Cap quatre dies que Jornet i Forsberg es trobaven sobre el terreny ajudant amb el marcatge, la preparació dels avituallaments i de diversos aspectes tècnics per tenir-ho tot a punt per a la carrera. "Córrer no cansa res comparat amb això!", Reia Jornet la vigília de la prova, mentre acabava de preparar costat Forsberg als 130 pastes de canyella que s'han repartit entre els participants. 

El temor més gran de l'organització era el mal temps, que al final ha respectat la cursa i que s'ha disputat en un dia ennuvolat però sense pluja. Els participants han sortit a les 8 del matí des Floya, afrontant els 42 quilòmetres del recorregut, vencent un desnivell de 4300 través dels cims del Tromsdaltinden (1,238m) i del Hamperokken (1,404m). A més de la prova llarga, s'ha disputat una Miniskyrace de 21km i 1.600m de desnivell positiu. 
 
Des de l'inici de la prova, un grup liderat per tres escandinaus, Eirik Haugsnes, Stian H-Angermund i Ona Hovdenakk han fet valer el seu coneixement del terreny i l'adaptació al clima fred per situar-se en les posicions de cap. Jornet els anava seguint, revisant al mateix temps que tot estigués en ordre, tant en el marcatge com en els avituallaments. Així arribaven al cim del Tromsdaltinden, encarant la primera baixada forta. El terreny requeria una gran exigència als corredors, com comentava un dels participants: "Els temps que es marcaran a la cursa seran molt més llargs que en una marató normal, perquè hi ha punts molt tècnics i el desnivell és molt pronunciat en alguns punts , però és una carrera en un espai molt salvatge, una experiència única ". De fet finalment tan sols 40 corredors has completat el circuit, a les 13 hores que ha durat la prova. 
 
Les posicions al cap de cursa masculina no han canviat al llarg del recorregut, i encara que s'han anat alternant, al final ha estat Eirik Dagssøn Haugsnes qui s'ha fet amb la victòria després de descendir de nou fins Floya. En dones, les escandinaves també han fet valer la seva condició, i la victòria ha estat per Hana Krajnikova. Jornet ha finalitzat en tercera posició, i el mateix lloc ha ocupat Forsberg, que ha disputat la prova curta, que en categoria masculina s'ha portat Dakota Jones. 
 
Malgrat tot, la intenció dels organitzadors d'aquesta primera edició de la prova era la de crear una prova en la qual els corredors poguessin desafiar a si mateixos en un ambient convivial i festiu. Molts dels corredors, en arribar cansats però somrients a la línia d'arribada afirmaven que ja tenien ganes de repetir l'experiència. Allà, al costat d'un got de te i els famosos pastes de canyella, s'han viscut bells moments d'intercanvi entre els diferents atletes, que s'han desplaçat fins Tromsö des de diferents punts del món. 
 
Després de la cursa, Jornet i Forsberg explicaven: "Ha estat una experiència fantàstica, viure una cursa des de dins et fa entendre moltes coses. Hem tingut molta sort amb el temps, que ens ha aguantat i ens ha permès gaudir d'una prova sense cap problema per als corredors. Esperem que els participants estiguin tan contents com ho estem nosaltres "
 
Després d'un dia d'intenses emocions, Jornet i Forsberg ja comencen a somiar amb la propera edició, que segur que tornarà a ser un èxit.

foto: Jordi Saragossa