Kilian jornet reapareix a la fully

22 octubre 2016
Kilian jornet reapareix a la fully

A Kilian Jornet sembla que no se li acaben mai els reptes. Fa menys d'un mes tornava d'una expedició a l'Everest on va intentar coronar el sostre del planeta dins del seu projecte Summits of My Life. Encara que no va poder dur a terme el repte amb èxit, tornava animat de l'Himàlaia i amb ganes de seguir fent alpinisme i muntanya.
 
N'ha tingut prou només tres setmanes a Noruega i als Alps per tornar a les curses de muntanya: "Sempre tenim el cuquet de la competició", explicava Jornet que afegia: "Feia molt temps que no venia a La Fully, una prova que sempre m'ha agradat. Aquest any venia sense moltes expectatives, però amb ganes de provar-me "

Així, Jornet tornava a la Fully després de la seva última participació en 2008 amb la intenció d'intentar batre la seva marca però sense estar segur del rendiment, després d'haver passat un mes a l'Himàlaia. Avui, en la prova disputada a Suïssa, Jornet ha acabat en quarta posició amb un temps de 30'33 ''.
 
El quilòmetre vertical és una de les especialitats de les curses per muntanya, la més ràpida i explosiva. Consisteix en un únic ascens de 1.000 metres de desnivell positiu que cal superar amb el menor temps possible. Generalment, els 1.000 metres de desnivell discorren en un circuit d'entre 3 i 5 quilòmetres. No obstant això, tot canvia a La Fully, que és sens dubte la prova de quilòmetre vertical per excel·lència pel seu traçat excepcional. I és que els 1.000 metres de desnivell positiu s'aglutinen en poc menys de 2 km. Un pendent del 50% en la major part del traçat permet un ascens ràpid, seguint una línia fèrria d'una antiga vagoneta que servia per transportar el raïm de les vinyes d'aquesta part de la vall del Valais.
 
En aquest circuit agònic s'han signat ja diversos rècords del món, com el que el mateix Jornet va ostentar diversos anys o el vigent fins ara, d'Urban Zemmer (29'42 ''). En dones, la francesa Christel Dewalle també batia l'any passat la plusmarca i la deixava en 34'44 ''. Aquest any no hi ha hagut rècord, però l'espectacle ha estat el mateix en una prova que esgota el seu contingent de 600 inscrits en pocs minuts.
 
Des de les 8 del matí els atletes han anat enfrontant un per un a la pujada. Al migdia sortien els principals favorits; Kilian Jornet i els italians Urban Zemmer, Marco de Gasperi i Nadir Maguet. Jornet començava fort en la primera rampa a través de les vinyes del Valais. La via de la vagoneta escarpaba la vall i Jornet, amb pals i sense samarreta, seguia escalant pels rails.
 
No obstant això, cap a la meitat del recorregut, passat els 600 metres Jornet començava a sentir pesadesa a les cames, obligant-lo a baixar lleugerament el ritme. Tot i intentar remuntar en la part final, Jornet sabia que el preuat crono sub 30 se li escapava, però així i arribava content a la línia de meta. Parava el crono en 30'33 '' i explicava: "Avui ha estat un dia dur per gratificant! M'he trobat molt bé al principi però cap a la meitat del recorregut he vist que em pesaven les cames i que seria complicat fer una bona marca. Fa menys d'un mes tornàvem de l'Everest i avui participo en una prova ràpida com la Fully. Aquesta versatilitat és el que m'agrada i em segueix motivant per estar a la muntanya ".
 
Finalment, victòria per Nadir Maguet (30'17 ''), seguit del mític Urban Zemmer (30'28 '') i Marc Moletto (30'28 ''), Jornet, que no es planteja altres carreres aquesta temporada per poder centrar-se en la temporada d'esquí de muntanya abraçava content al jove Maguet en la línia de meta. Al final, deia, l'important és passar-ho bé.

22 November 2016

Temporada d'esquí de muntanya

Anterior
29 September 2016

Crònica de #soml everest

Següent